Zometa

Zometa, kemikleri koruyan bir ilaç .Multiple myleloma (MM) tedavi edilmezse kemikleri çözüyor. Bu nedenle, teşhiste kullanılan parametrelerden biri de kandaki kalsiyum oranı. Bu oran yüksekse, nedenlerinden biri de MM olarak düşünülüyor.
Zometa, kanserin kemiklere sıçramasını ve zarar vermesini önleyen bir ilaç. Bu nedenle MM hastaları için hayati önemde. Ömür boyu verilmiyor ama kök hücre nakli gibi önemli bir operasyon ya da ameliyat geçirmiş hastalara bir kaç sene müddetle ayda bir kez veriliyor.

Fiyatı 566 YTL gibi bir şey. İnşallah cepten vermiyorsunuzdur.

Zometa kullananlar..Dikkat !...

Aşağıda Hilmi Bezirci ve Ayça Sabuncu'nun uyarıları yer alıyor. Zometa kullananların dikkatle okumasını tavsiye ediyorum.

Ayça Sabuncu

Ümit bey, konu şu ki annem 4 yıldır zometa kullanıyor. Çok faydalı bir ilaç ki zaten siz de bundan bloğunuzda bahsetmiştiniz. Ancak sorun şu ki; 2 yıldan fazla bu ilacın kullanılması, hastada osteonekroz gelişmesine sebep oluyor.

Annem şimdi osteonekrozdan kaynaklanan sıkıntıları yaşıyor. Bölgesel kemik ölümü gerçekleştiği ve orada açık bir yara oluştuğu için, annem şimdi çok ağrı çekiyor. iltihap yapıyor ve şişiyor. ağız kokusu da cabası... Operasyon yapacaklar, ancak bunun için 4-6 beklenmesi gerekiyormuş. Buna ilaveten, zometayı kestiler. Yani annemin kemikleri şimdi korumasız durumda ve tedavide gerileme süreci yaşıyor.
Bunun olabileceğini biz çok geç öğrendik. Annem 11 ay kadar önce diş çektirdi. Meğer diş çektirmek, süreci hızlandırıyormuş ve annem şimdi bu yan etkiyi yaşıyor. Zometa kullananların ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmeleri gerekiyormuş. Bize bunu baştan söyleselerdi belki bu noktaya gelmezdik diye düşünüyorum.

Sizin de MM hasta ve yakınlarını bilgilendirmek üzere deneyimlerinizi paylaştığınızı biliyorum ve size teşekkür borçluyuz. Naçizane
Ricam şu ki; zometa ve osteonekroz gelişimi konusundan bloğunuzda bahsederseniz pek çok kişiyi bilgilendirmiş olacağımıza inanıyorum. çünkü bir hayli takipçiniz olduğunu biliyorum.
ilginize teşekkür eder saygılar sunarım

merhaba benim annem onkoloji hastası ve bu ilacı 10 senedir kullanıyor ve bu ilaç kullanılırken diş tedavisi uygulanmazmış bize hiçbir doktor böyle bir bilgi vermedi ve annem bir diş tedavisi geçirdikten sonra çene kemiği çürümeye başladı ve çene kemiğinden 4 kez ameliyat oldu ama çürümeyi henüz durduramadılar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Zometa'nın yan etkilerini aşağıdaki siteden okudum. Burada sizin için özetleyeceğim. Bendeki yan etkileri + ile işaretledim.

Bu arada, aşağıda bahsedilmemesine rağmen, Zometa bende diş eti çekilmesine, dolayısıyla diş hassasiyetine neden oldu. Özellikle soğuk ve asitli şeyler yerken ya da içerken problem yaşıyorum. Bu problemi, mail grubunda başkalarından da duyduğum için bir Zometa yan etkisi olarak ayrıştırabiliyorum. Ancak, aşağıda yazan çoğu yan etkiyi de deneyimlemediğimi belirteyim.

Zometa hakkındaki tüm bilgileri ve yan etkileri şu siteden aldım :
http://www.ilacrehberi.com/cgi-bin/vademecum.asp

Sıklık ölçeği: Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100, <1/10), seyrek (≥1/1,000, <1/100), ender (≥1/10,000, <1/1,000), çok ender (<1/10,000). Çok yaygın olarak

hipofosfatemi;
Vikipedi diyorki : Kan serumunda fosfat yoğunluğunun düşmesi sonucunda vücudun enerji metabolizmasının bozulması ve kan dolaşımı ile dokulara oksijen taşınmasının aksaması.
aşağıdaki bilgiler için şu sitelerden faydalandım :
http://lokman.cu.edu.tr/anestezi/reanimasyonnot/elektrol.htm
http://www.hastane.com.tr

Barsaklardan fosfor emiliminin azalması
1-Uzun süren açlık
2-Fosfat bağlayıcıları ( Mg, Ca ve Al içeren antiasitler )
3-Vitamin D eksikliği
4-Malabsorbsiyon, steatore, diare

SEMPTOMLAR
Fosfor azalmasına bağlı semptomlar, intraselüler ATP miktarındaki düşüşe ve eritrositlerde 2,3 DPG’nin eksikliği nedeniyleoksijen taşınmasının bozulmasına bağlanabilir.

Nöromüsküler semptomlar:

Hafif ; huzursuzluk, konfüzyon (kafa karışıklığı) +
Şiddetli; stupor (cevrede olup biteni iplememe bi bakima farkindasızlık-ekşi sözlük'den - , Çevreye ve çevresel uyarılara duyarlılığın ve tepkinin azaltığı yarı uyku hali ) +
koma, konvülsiyon (Genellikle bilinc kaybı ve istemli kasların tümü ya da bazılarında şiddetli ritmik kasılmalarla karakterize ani bir atak. Daha çok sara hastalığının bir belirtisidir.)
Parestezi (Uyuşma, karıncalanma veya yanma hissi gibi duyusal bozukluklar.)
Kas zayıflığı ( Solunum kaslarının tutulumu sonucu hipoventilasyon ) +
Rabdomiyoliz ( Yüksek plazma CPK düzeyi, ABY )
Hematolojik : Hematolojik : Hemoliz Hematolojik : Hemoliz
2,3 DPG miktarı azalır.
Lökosit fonksiyonları azalır ( sepsis-Bütün vücuda yayılan enfeksiyon - riski artar. )
Trombositopeni (Kandaki trombosit sayısının 150.000'İn altına inmesiyle ortaya çıkan durum.)

Diğer :

Myokard kasılmasında bozukluk ( kardiyak autput azalır. )
İştahsızlık, bulantı, kusma
Osteomalazi (Erişkinlerde D vitamini eksikliği nedeniyle kemiklerin yumuşaması (çocuklarda görülen raşitizm gibi, fakat raşitizm aynı zamanda büyümeyi de engeller); diyetle yetersiz alım ya da güneş ışığının eksikliği, veya her iki nedenin bir arada bulunmasıyla oluşabilir.)
rikets
Tip 3 distal renal tübüler asidoz (Böbreklerde asit artışı)


Yaygın olarak
başağrısı +
konjonktivit (Halk arasında göz nezlesi veya pembe göz denir. Göz yuvarlağının üstünü örten ince zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Tıp dilinde konjonktivit denir. Çoğunlukla ilk bahar aylarında görülür.Gözde sulanma; kanlanma, batma hissi veya ağrı vardır. Hasta ışığa bakmakta güçlük çeker)
bulantı, kusma,
anoreksi (Anorexia Nervosa, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bir bozukluktur. Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile mübalağalı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra hakikaten yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar.)
kemik ağrısı,
miyalji (kas ağrısı)
artralji (Eklem ağrısı )
böbrek bozukluğu;
ateş, grip-benzeri sendrom (yorgunluk, rigor, huzursuzluk ve ateş basması dahil)
kan kreatinini ve kan üresinde artış ve hipokalsemi (Kandaki kalsiyum düzeyinin düşmesi)


Seyrek olarak

Seyrek olarak trombositopeni (Kandaki trombosit sayısının 150.000'İn altına inmesi)
anemi (kansızlık,Tıp dilinde anemi denilen kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalmasıdır)
lökopeni (Dolaşan kanda akyuvar sayısının 5.000/mm3'ün altına düşmesiyle beliren patolojik durum)
baş dönmesi +
parestezi (Uyuşma, karıncalanma veya yanma hissi gibi duyusal bozukluklar)
tat bozuklukları +
hipoestezi (Vücut yüzeyine uygulanan belirli uyanları algılama yeteneğinde azalmayla beliren duyarlılık bozukluğu)
hiperestezi (Deri yüzeyine uygulanan bazı uyanları algılama yeteneğinin artmasıyla beliren duyu bozukluğu)
tremor (El ve ayak titremesi) +
Psikiyatrik bozukluklar: Seyrek olarak anksiyete, uyku bozukluğu;
bulanık görme.
Gastrointestinal (mide- barsak) bozukluklar
diyare
konstipasyon (kabızlık)
karın ağrısı
dispepsi (hazımsızlık)
stomatit (ağız içi iltihabı, karbonat acısını alıyor.) +
ağız kuruluğu +
Solunum, Göğüs ve mediyastinal bozukluklar:
dispne (nefes darlığı)
öksürük.
Cilt ve cilt altı dokusu bozuklukları:
kaşıntı, döküntü (eritematöz ve maküler döküntüler dahil),
terleme artışı
Kas iskelet, bağ dokusu ve kemik bozuklukları:
kas krampları. Kardiyovasküler bozukluklar:
akut böbrek yetmezliği,
hematüri (idrarda kan bulunması)
proteinüri
Bağışıklık sistemi bozuklukları:
aşırı duyarlılık reaksiyonu;
asteni (halsizlik)
periferik ödem (Vücudun anormal derecede su toplamasına halk arasında istiska; tıp dilinde ise ödem denir. Veya hidrofizi denir. Yüzde, ellerde, ayaklarda veya karında ağrısız şişlikler görülür)
enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (ağrı, iritasyon, şişme, sertleşme dahil), göğüs ağrısı, kilo artışı. Laboratuar anormallikleri
hipomagnezemi


Ender olarak

pansitopeni (Kanda alyuvar, akyuvar ve trombosit sayısında görülen azalma)
Sinir sistemi bozuklukları
konfüzyon (kafa karışıklığı)
Göz bozuklukları
bradikardi (Kalbin dakikadaki atım sayısının azalması)
Böbrek ve üriner bozukluklar
hiperkalemi
hipokalemi
hipernatremi


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1. bizde de ilk nakilden önce diş taramasına gittiğimizde zometanın kesilerek tedavinin yapılabileceğini söylediler. tahminen 4 ay kadar zometa almadık. bu arada diş hekimimizin ( tesadüfen) tez konusu zometanın kemikler üzerindeki etkileriymiş.bu da şanssızlık içinde bir şanstı sanırım.ama kısa sürede çözülüyor. bunları dert etmeyin geçmiş olsun
    YanıtlaSil

    Yanıtlar


    1. bana ulaşabilirmisin,dişçinle iletişim kurmak istiyorum,annem de zometa kullandı,3 aya yakın oldu keseli,tedavi için konuşmak istiyorum,05332773082
      Sil
    2. Dişçimizin adını şu an hatırlamıyorum ama Gazi üniversitesi diş hekimliği bl. ankara müraqccat ederseniz yardımcı oluyorlar. geçmiş olsun
      Sil
  2. merhabalar... annemde yaklaşık 2.5 senedir zometa kullanıyor, şu an doktorumuz zometayı kesebileceğimizi söyledi ancak mm hastaların hepsi zomeytayı kullanmıyor sanırım... zometa alınmadığı zaman kemik savunmasız halemi geçiyor... bilgisi olan varsa cevaplanırsa çok sevinirim...
    YanıtlaSil
  3. 2,5 yıl yeterli bence. Demek ki kemiklerde bir erime yok. Gereksiz yere kullanmanın ise bildiğim kadarıyla çok sakıncası var.
    YanıtlaSil
  4. Benim doktorum (Meral Beksaç) zometanın hastalığa karşı korudugunu, son zamanlarda yapılan çalışmaların da bunu kanıtladığını söyledi ve 2 yıl dolduğu halde bir yıl daha devam kararı verdi. Ben de almaya devam dedim.
    YanıtlaSil

Yorumlar

  1. size oncelikle cok tesekkur etmek istiyorum.Deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylasmaniz diger hastalar icin,cok cok onemli. Annemin kemik metaztazi ' oldugu icin zometayi kullanip kullanmamasi hakkinda ,endiselerimiz vardi ;bize cok yardimci oldunuz deneyimlerinizi aktararak.Mukemmel bir is cikarmisisniz ,diger hastalari da aydinlatarak.Allah Size guzel, saglikli uzun omurler versin ' sAGLIK VE SEVGIYLE KALIN

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederiz. Annem de MM hastası ve Zometa' nın ilk dozunu geçen hafta aldı. 1 hafta geçmesine rağmen bu yan etkilerin hemen hemen hepsini şiddetle görmeye devam ediyor. Öyle bir halsizlik yapıyor ki neredeyse yataktan kalkamıyor. Sizde de böyle etkileri olmuş muydu acaba?
    Sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
  3. merhaba ;
    Görülen bulgıların hepsini yan etki diye düşünmeyin hastalığın seyrindede olabilir.İlacın size çok iyi geldiğini düşünün inan daha çok fayda göreceksiniz.Sizinle güzel bir şey daha paylaşayım. Ben 2009 da nakil oldum , 8 ay daha ilaç kullandım.1,5 yıldır hiç almıyorum.Ama yeni bir araştırmaya göre her şey normal ken bile 2 yıl zometa kulanıldığında miyelomu engelliyormuş, kemikleri güçlendiriyormuş.Onun için tekrar zometa başlandı.Sadece serumda immim fiksasyon pozitif diğer diğerler normal ama korumak için kullanıyorum.Bu bilgi en son yayınlanan yayınlarda varmış.Hepimize kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  4. merhaba benim annem onkoloji hastası ve bu ilacı 10 senedir kullanıyor ve bu ilaç kullanılırken diş tedavisi uygulanmazmış bize hiçbir doktor böyle bir bilgi vermedi ve annem bir diş tedavisi geçirdikten sonra çene kemiği çürümeye başladı ve çene kemiğinden 4 kez ameliyat oldu ama çürümeyi henüz durduramadılar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, adım cengiz öncelikle bu siteyi açana teşekkür etmek istiyorum.Herkesin deneyimlerini paylaşması yardımcı olması çok güzel tebrik ediyorum ayrıca,çok güzel bir iş yapmış oluyosunuz.burayı babamın prostad ca tanısı nedeniyle verilen zometa ilacını araştırmak için girmiştim.yaklaşık 2 aydır tedavi sürecindeyiz.Pet cc çekimi neticesinde babamda kemik metestazı şüphesi? ağarlık kazandı ve geçenay hormon tedavisi uygulandı.Bu ay için zong.üniv.araştrma hastanesinden onkolog doçentin hocanın bilgisi dahilinde zometa verilmesi kararlaştırdı.İlacın yan etkileri konusunda ve kullanların deneyimleri varsa paylaşırsanız sevinirim.Ben de burda sizinle süreç hakkında bilgiler paylaşıcam.Herkse şimdiden teşekkür ederim.ALLAH acil şifalar versin herkse..

    YanıtlaSil
  6. Cene kemigini tedavi icine sokan implant ve dis cekimi yapilamamasi gerek kaplama ve curuk tedavisi yapilabiliyor zomate kullanirken , ben de iki nakil gecirdim MM hastasiyim zometa aliyorum nakilde ara verip 3 ay aradan sonra yeniden baslandi bu arlaar agiz kurulugu yasiyorum bir sebep bu olabilirmis analasilan ...tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma