Kortizon

Kortizon kanser tedavisinin en önemli silahlarından biri. Çok önemli bir ilaç.

İlk almaya başladığımda beni çarptı. Beynimin ters döndüğünü hissettim, “doyma” duygumu kaybettim, sesim bozuldu, burnumun içi kanadı ve kabuk bağladı (elinizi burnunuzdan uzak tutun). Ağzımda aft çıktı (en iyisi dişleri fırçalayıp ağzı temiz tutmak ve aftlara toz karbonat sürmek). Yemesini bilemedim, çok kilo aldım.

Fakat şimdi (bir buçuk yıl) sonra hiç böyle değil. Artık Kortizon arsızı oldum galiba. Acıktırıyor evet, çünkü ensülin ve kandaki şeker oranı ile çok oynuyor. Şeker yediğinizde , kan şekerinizi fırlatıyor ve böyle ani fırlamaların ardından ani düşüşler geliyor. Ama buna dikkat ederseniz, bir canlılık ve iyilik de verdiği kesin. Artık ne burnum kanıyor, ne de sesim kısılıyor. Verdiği uykusuzluk da eskisi kadar değil. Talidomid'in uyutucu etkisi onu yeniyor. Yediklerimde de ölçülü olmaya çalışıyorum.

Kortizonun hap şeklinde olanı Dekort adı eczanelerde serbestçe satılıyor. Çok ucuz (1 lira 35 kuruş) fiyatına ve küçük küçük durmasına aldanmayın, yan etkileri güçlüdür. Aldığınız miktar da az olmayacak muhtemelen. Midenizi mutlaka Lansor yada Panplas gibi bir ilaçla korumalısınız, yoksa çok sancır.

Dekort'u ben hiç sürekli ve yalnız başına almadım. Diğer ilaçlarla beraber aldım. Asıl ilacın kürü başladığında dört gün veriyorlar, sonra dört gün kortizon yok, sonra dört gün yine kortizon, sonra yine dört gün yok, sonra yine dört gün kortizon.

Talidomid'in kürü 28 gün olduğundan, üçüncü ve son dört günün ardından nispeten uzunca bir kortizonsuz dönem oluyor. İki şey öğrendim :

1-Kortizon, birlikte aldığınız ilacın etkisini gerçekten çok arttırıyor.
2-Kortizonu almayı kestiğinizde, özellikle ikinci gün kendinizi bitkin hissediyorsunuz. Bunun nedeni, almakta olduğunuz yoğun kortizon nedeniyle vücudun doğal kortizon (kortizol diyorlar) üretmeyi kesmiş olması ve sizin de kortizonu kesmiş olmanız. Vücut kortizon kalmadığını anlayıp üçüncü gün toparlıyor ama toparlayana kadar kan şekeriniz yerlerde sürünüyor.

Doktorumla şöyle bir deney yaptık. Dördüncü gün 40 mg dekort alıp, beşinci gün kesmek yerine, zamana yayarak kestik. Yani dördüncü gün 20 mg, 5. gün 10 mg, 6. gün 5 mg gibi azaltarak zamana yaydık. 7. ve 8. gün almadım. Sonra yine 40 mg başladı. Bunun hiç bir faydasını görmediğim gibi, nispeten rahat şeker yiyebildiğim günler de ortadan kalktı. (Şekeri çok severim, AMA KESMEK ZORUNDA OLDUĞUMU ZAMANLA ANLADIM)

Bu durumda eski düzenime dönmeyi uygun buldum. Malum günleri evde ya da ofisimde, ortada çok dolaşmadan ve kendimi yormadan geçiriyorum. Aynı zamanda, bir tatlı fanatiği olarak, tatlı bayramı düzenliyorum.  (HATA). Ama ben sürekli ölçüm yaparak bunu yapıyorum ve çok tecrübeliyim. Siz kendinizi tanımadan böyle şeyler yapmayın.

Dekort'u bana hep günde 40 mg verdiler. Eczanelerde satılan en yüksek doz, 0,75 mg. Bu durumda benim gibi, her gün hastaneye gitmektense, yutarım hapımı diyorsanız, günde 53 tane ( 33 sabah, 20 akşam) yutmanız gerekiyor. Bu herkesin yapabileceği bir şey değil. Özellikle yaşlı insanların. Genellikle insanlar gidip bir iğne olup bitiriyorlar. Gönderilen mailler kısmında bundan bahseden bir mail var sanırım.

Fakat sürekli damardan ilaç almak da, damarları mahvediyor. Benim göğüste port'um var, çok da işime yarıyor ama, böyle basit bir iğne için port'u deldirmek de pratik değil. O yüzden ben hap olarak yutmayı tercih ediyorum, bana zor gelmiyor.

Kortizon alırken tuz ve şeker yememeye çok dikkat etmelisiniz. Tuz vücutta su birikmesine, şeker kandaki şeker oranının inanılmaz değerlere sıçramasına neden oluyor. Tuzu tamamen hayatınızdan çıkarın. O çok tehlikeli. Şişer, ay suratlı olursunuz sonra, ödem de yapar. Kortizon almadığınız dönemlerde azıcık tuz yiyebilirim gibi bir düşünceniz varsa, çok dikkatli olun. Kortizon vücutta birikiyor, siz almasanız bile o orda. En fazla, benim gibi, normal ekmek, biraz zeytin falan yiyeyek başlayın, kendinizi ölçün. ama eliniz her zaman tuzluktan uzak olsun.

Kan şekeri çok yükselirse görüşünüz bozuluyor. Gözünüzün etrafında su varmış gibi bir his oluyor. Kortizon alırken en iyisi bir portatif şeker ölçme cihazı kullanmak. (Ben Bayer'in Ascensia Contour cihazını aldım, memnunum, cihaz ve 50 adetlik çubukları 100 YTL civarında) .

Bunun yanısıra, tansiyon ölçme cihazı almanızı da tavsiye ederim. Bilekten ölçenlerden almayın, daha ciddi bir şey olmalı. Bu cihazları çok sık kullanacaksınız.

Kortizon alırken, şekeri kuru incir, kayısı gibi kan şekerini yavaşça yükselten gıdalardan alabilirsiniz. Ağır şekerlemeler, tatlılardan vazgeçin. Yeni toz tatlandırıcılar var, tatlıları onunla yapabilirsiniz, fakat suni tatlandırıcıların sağlığa zararlı olduğunu da bilin. En iyisi bunlarıdan da uzak durmak. Bazı meyvaların da çok şekerli olduğunu bilmek lazım. Meyva şekeri de şeker, dikkat edin.

Ayrıca, kortizon alırken bağışıklık sisteminizin çok zayıf olduğunu unutmayın. Pis yerlerden, gıdalardan, hasta insanlardan uzak durun. Toplu taşıma araçlarına binmeyin, kalabalık yerlere girmeyin. Özellikle çocuklar çok mikrop taşır, çocuklardan uzak durun. Ellerinizi ÇOK SIK ve anti-bakteriyel sabunlarla yıkayın. Kimseyle el sıkışmayın, öpüşmeyin. Sebebini izah edersiniz, sizi anlayışla karşılayacaklardır. (Anlamak istemeyenleri de hayatınızdan çıkarın, onlardan size fayda gelmez, benden söylemesi :) Bırakın takıntılı desinler. Bir süre böyle...

Çok kolay hastalanabileceğinizi ve zor iyileşeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Hasta olur gibi olduğunuzda dokdorunuza da danışarak C vitamini alın ama mutlaka sormalısınız. Çünkü C vitamini bazı ilaçların etkisini azaltabilir. Ateşlenirseniz mutlaka doktora bilgi verin. 

Hastanın yakınları da dikkatli olmalı: Eve mikrop taşımayın. Siz de temizliğe azami dikkat gösterin. Eve geldiğinizde hemen hastanın odasına dalmayın, yanına yaklaşmayın. Önce temizlenin ve temiz giysiler giyin. Ellerinizi siz de çok sık yıkayın. Onu (malesef) öpmeyin (en azından bu dönemde), istemeden mikrop transferi yapabilirsiniz. Sıkıntılı olsanız bile güleryüzlü, neşeli olmaya çalışın.

Özellikle kış aylarında, en küçük bir nezle - grip belirtisi hissettiğinizde C vitaminine abanın. (Günde 5 grama kadar. Ama topluca değil, aralıklı olarak alın). Çünkü bedenin virüsü yenmesi 5-6 gün alır. Bu savaşta C vitaminin savunma hücrelerinin cephanesidir. İyi beslenmeye, dinlenmeye çalışın. Tabi ki bu dönemde hastanızdan uzak durun.

Geçmiş olsun ziyaretlerini olabildiğince savuşturun, telefonla ya da görüntülü whatsup ile geçmiş olsun desinler (iyi fikir) , eve doluşmasınlar. Ev her zaman temiz ve steril olmalı. Özellikle tuvaletler.

Cep telefonları ve uzaktan kumanda cihazları genellikle çok pistir. Bunları sık sık kolonyalı bez (ya da mendil) ile temizleyin. Evde hep limon kolonyası bulunsun. Hastanelerde duvarlara monteli  (kimsenin dikkatini çekmeyen) el sterilizasyonu için jeller vardır. Bunları siz çekinmeden kullanın, evde de bulundurabilirsiniz, iyi olur.

Ayrıca, hastanız kortizon alırken oldukça asabi, laf - söz dinlemez olabilir. Onu hoşgörün. Zaman tanıyın. Hep öyle kalmayacak, iyileşecek. Bu günler geçecek.

Evet...evet.. Tabi ki bu günler geçecek.

(Not: Son kısımdaki düzeltmeleri Eylül 2017'de, 11 yıl sonra yazıyorum. Bazı şeyleri unutmuşum, fakat bazı şeyleri daha net görüyorum. Şimdi şekerle işim çok daha az. Tuz ile de öyle. İnanın vücud her şeye alışıyor ve siz ona saygı gösterirseniz, o da size karşılığını veriyor.)


Yorumlar

  1. Bu kortizon yüzünden zor durumlara düştüm. Etkilerinden söz etmiyorum. Bağışıklık sistemimi öylesine zayıflattı ki beynime bakteri yerleşti. Beyne mikrop da, ilaç da çok zor geçermiş aslında ve tedavisi de çok zormuş. Tam iyileştim derken bir de nöbet geçirdim. Az kalsın ölüyordum. Bir yılda ağır bir antibiyotik tedavisiyle zor kurtuldum. İşin ilginç yanı, aldığım antibiyotikler hastalığa iyi geldi galiba ve IGg düzeyi düştü. Şimdi doktorum korktuğu ve gerek olmadığı için kortizon vermiyor..Çok şükür...biraz rahat ettim. Kilo da verdim.

    YanıtlaSil
  2. Son göz kontrolünde katarakt başlangıcı saptandı. Sebebi muhtemelen kortizon. Kortizonu sürekli alanlar, göz muayenesini ihmal etmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kortizonun bu yan etkilerini yok edebilmek için ne yapılabilir? günde 20 mg. düşük doz mudur? okuduğum kadarıyla yüksek dozun yani 40 mg ve üzerindeki deksametazonun herhangi bir yararı da yokmuş ilave olarak.

      Sil
  3. Ümit Bey Katarakt artık çok kolay bir durum oldu.Hele size vız gelir.Siz miyelomu bile aştınız.))))Ama yinede geçmiş olsun....Ayrıca Eskişehirden Yılmaz Baykal'a da geçmiş olsun.Allah onu da sevdiklerine bağışlasın...İnanıyorum ki sevgi ile herşey aşılır...:)))Allaha emanet olun ! elifinci1@superposta.com

    YanıtlaSil
  4. Revlimide direnc gelistiginde klaritromisin denilen antibiyotik ekleniyor en azindan bazi yenilikci ulkelerde boyle bu ayrica size hangi antibiyotik iyi geldi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma