Yeni ilaçlar ve teknolojiler

Volki uygun : Umit abi yeni ilaclar veya calismalar varmi takip ettiginiz?

Valla Volki...Aslında çok çalışma var. En önemlisi Darxalex ki Kasım 2015'de yazmışım. Bu yeni ilaçlar önce Amerika ya da Avrupa'da kullanıma giriyor. Bizim bakanlık sonradan kullanıma izin veriyor. Oldukça gecikmeli olarak kullanıma girdiği için çok da yazmak istemiyorum aslında, çünkü ben bahsediyorum ama ilaç ortada yok...  Mesela, bildiğim kadarıyla Darzalex tedavisi daha başlamadı.

Tabi her gelişmeyi, ilacı bilmem imkansız. Bilenler bu yazıya yorumlarıyla katkıda bulunursa sevinirim.

Kanser ilacı geliştirme alanı maalesef çok büyük yatırımlar, ar-ge çalışmaları gerektiren ve aynı zamanda ilaç şirketleri için çok karlı" bir alan. Üniversitelerde doğan fikirler, araştırmalar, milyon dolarlar verilerek ilaç şirketlerince satın alınıyor ve ticari ürüne çevriliyor. Bir ar-ge çalışması, ilaç projesi haberi okusan bile, onun ilaca dönüşmesi, Amerikan ilaç idaresi (FDA) tarafından kabul edilmesi, piyasaya çıkması ve bizim sağlık bakanlığının onaylayıp "tedavide kullanılabilir" demesi yıllar alıyor.

Bir diğer üzücü olan şey de, bizim milli ilaç endüstrimizi darmadağın etmemiz. Artık yabancı ülkelerin, büyük ilaç üreticisi şirketlerin, kısacası kapitalizmin kucağındayız. Artık aşılarımızı bile kendimiz üretemiyoruz. (Bu arada grip aşısı yaptıranlar sakın Hindistan'dan gelen aşılardan yaptırmasın). İlaç geliştirmek için iyi kimyagerlere, biyologlara, laboratuarlara ihtiyacımız var. Fakat kalite gittikçe düşüyor, çünkü zeki çocuklar temel bilimler (fizik, kimya, matematik) okumak istemiyor.

Neyse… İyi haber şu ki, yeni nesil ilaçlar çok farklı. Çünkü eskiden ilaçlar sadece kanserli hücrelerin yayılmasını sınırlamak - durdurmak, ya da yarattığı komplikasyonları (hasarı) gidermek için üretiliyordu. Kanserli hücreleri öldürme girişimleri ise, normal hücrelere de çok zarar verdiğinden pek yapılamıyordu. Yani en önemli sorun normal hücrelerle, kanserli hücrelerin ayrılamamasıydı.
Bu dönem, hücreleri öldürmeden gözleyebilen son derece hassas mikroskopların geliştirilmesi ile aşılmaya başlandı. Eskiden hücreye elektron mikroskopları ile bakıldığında, hücre ölüyordu. Oysa şimdi, ilaçların, kimyasalların hücrenin içinde (özellikle de gen yapısında) nasıl değişimlere yol açtığı hücreye zarar vermeden gözlenebilmeye başlandı.

Yeni ilaçların çalışma yöntemlerini okusan inanmazsın; Sanki savaş strateji oyunu gibi. Örneğin bir kısmı, kanserli hücreleri işaretliyor ve işi bağışıklık sistemimizin asker hücrelerine bırakıyor. Onlar da işi bitiriyorlar. Bir kısmı (sadece) kanserli hücrelerin içine girip şişiyor ve onları patlatıyorlar. Bir kısmı kanser hücresini koruyan zarları (kale duvarlarını) eritiyor ve onları bağışıklık sistemi karşısında savunmasız bırakıyor.  Bir kısmı, hücrelerin içindeki DNA sarmallarına kodlanmış genleri yeniden düzenlemeye, bozulmuş gen yapısını tamir etmeye girişiyor. (Burada Nobel ödülü alan saygıdeğer bilim adamımız Prof. Dr. Aziz Sancar'a yürekten bir selam gönderiyorum. Kendisi iki bilim adamı ile birlikte hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde Nobel kimya ödülünü kazandı).

Tabi ki tüm bu gelişmeler, farklı ilaçların hazırlanabilmesine, test edilebilmesine büyük olanak sağladı.

Ve işin ilginç yanı ne biliyor musun? Kanser (muhtemelen) bir virüs ve hücrenin içine girdiğinde iki şey yapıyor:

1- Ele geçirdiği kanserli hücrenin gen yapısını değiştirip, kendini ölümsüz kılıyor.
2- Genleri, komşu hücreleri ele geçirme konusunda yeniden programlıyor ve hızla yayılıyor.

Anlayacağın:

1- İçimizde son derece komplike bir savaş var. Ve bizim bir şeyden haberimiz yok.
2- Kanser işi çözüldükçe, hayatı uzatmak hatta ölümsüzlük işi de çözülüyor.
3- Kanser, küçümsenecek bir mikrop, virüs falan değil. Son derece zeki ve vahşi bir canlı türü.
4- Bu ilaçları hemen bulamayacağımıza ve imam yetiştirerek imal edemeyeceğimize göre, yapabileceğimiz en iyi şey, neşemizi muhafaza etmek. Çünkü tuhaf bir şekilde, bağışıklık sisteminin gücü, yaşama arzumuza çok bağlı. Bu ilişki çok net biliniyor.

Sözü Aşık Veysel denen büyük bilge ile kapatalım. Bak ne diyor:

Anlatamam derdimi dertsiz insana
Derd çekmeyen dert kıymetin bilemez
Derdim bana derman imiş bilmedim
Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz

Gülü yetiştirir dikenli çalı
Arı her çiçekten yapıyor balı
Kişi sabır ile bulur kemali
Sabretmeyen maksudunu bulamaz

Ah çeker aşıklar ağlar zarınan
Yüce dağlar şöhret bulmuş karınan
Çağlar deli gönül ırmaklarınan
Ağlar ağlar göz yaşların silemez

Veysel günler geçti yaş altmış oldu
Döküldü yaprağım güllerim soldu
Gemi yükün aldı gam ilen doldu
Harekete kimse mani olamaz



Yorumlar

  1. Bizim beklemekten,sabretmekten ve enfeksiyon-bobrek-kemik ucgenimizi korumaktan baska sansimiz yok..Asik Veysel ile tamamlamaniz cok guzel olmus..

    YanıtlaSil
  2. Ümit Bey daha önce yazmıştım hastalık geri mi geldi diye evet maalesef hastalık geri gelmiş bize nakil yapan doktorumuz ülkemizde ki malum olan durumlardan dolayı görevden alınmıştı uzun süre bu hastalıkla ilgili doktor aradım ve Meral Beksaç 'a ulaştım yeni tahliller yaptırdı sonuç olarak yeni tedaviye başladı ve önceki tedavi için şunu söyledi vad bizim yıllar önce kullanmayı bıraktığımız bir tedavi vad tedavisinden sonra hemen nüks olması zaten beklediğimiz birşey yeni tedavi protokolünde velcade,endoksan ve kordexa verilecek ve muhtemelen ikinci nakili yapacak ..madem vad yetersiz bir tedavi ne diye hastalara çile çektiriyorlar yada bu çelişkiler neden oluyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2007 kasımındaki VAD yazısını okursanız, sorunuzun cevabı orada yer alıyor. Velcade yazısını da okumalısınız.

      Sil
  3. Bütün yazılarınızı okudum hatta yorumları bile ezberledim .benim şaşkınlığım sadece doktorlar arasındaki çelişkiler bundan önceki doktorumuz sırasıyla tedavi yapacağım demişti şimdiki doktorumuz ise biz vad tedavisini yıllar önce bıraktık demesi ... Doktorlara güvenmekten başka çaremiz yok onlar ne derse o

    YanıtlaSil
  4. Teshisin zamaninda konmasi ve iyi doktorun secilmisi biraz sans...ama devami bizde ve guvendigimiz doktorlarimizda.

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle katılıyorum hasta olan ben değilim eşim ama ben ondan daha çok yıprandım belki de genç yaşta bu hastalıkla mücadele ediyor olmamız beni bu kadar yordu ...önce Allah a daha sonra doktorumuza en önemlisi de eşime çok güveniyorum beni yalnız bırakmayacağını biliyorum ...bir tane kızım var 11 yaşında doktorumuz bir çocuğunuz daha olsun tedavi sonrasında dedi belli mi olur hayat ne sürprizler yapar belki evimize yeni bir neşe yeni bir umut gelir hadi hayırlısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardimciniz olsun bu dunya umut dunyasi. Tani kondugunda bizim cocuklarin biri 1 digeri 3 yasindaydi 1,5 yil oldu miyelomla yasayali.allah hepimize sifa versin ins.

      Sil
  6. İyi günler diliyorum herkese ...benim bir sorum olacak sabah hastaneden aradılar Meral Beksaç ın asistanı klinik araştırmalar için kan vermenizi istiyor doktor hanım dedi bu ne demek oluyor anlamadım yarın soracağım fakat daha önce böyle bir şey yaşayan biri var mı acaba ...klinik araştırma niçin gerekli bildiğim kadarıyla klinik araştırma bütün yollar denenmiş fakat hasta iyileşememiş o yüzden çeşitli ilaç denemesi yapılacak yada ben yanlış biliyorum.eşimin durumunu özetlemem gerekirse vad tedavisi uygulandı iki yıl önce idame tedavi olarak thalidomide kordexa kullandı sonra hastalıkta tekrar bir kıpırdanma başladı şimdi velcade endoksan ve kordexa uygulanıyor genel durumu iyi yani işinde gücünde klinik araştırma kafamı çok karıştırdı bu konuda beni bilgilendirebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla akademik kurumlar ya da araştırma yapan kurum ve kuruluşlar, tedavilerin sonuçlarını ölçmek için bilgi toplamak ihtiyacındadır. Bunun için sizden kan vermenizi rica ediyorlar. Sizin gibi bir çok hastadan da istemişlerdir mutlaka. Kısacası, bu sizin endişenmenizi gerektiren bir durum değil. Yaptıkları tahliller, ölçümler , testler ve bunların masrafları sizi ilgilendirmez. Siz sadece kan vererek araştırmaya katkıda bulunmuş olacaksınız.
      Ben bu şekilde yorumluyorum.

      Sil
    2. Ankara Universitesi ve ozelikle Meral Beksac hoca yeni ilaclar ve arastirmalar konusunda gercekden ilgililer.Biz 2 kere arastirma ve takip programina secildik,tedavimize devam edildi.Gonul rahatliyla guvenebilirsiniz...

      Sil
  7. Hemen Meral Hanım a mail attım bunu niçin istediklerini sordum uzun süre nüks etmeyen hastalar ile kısa bir süre sonra nüks eden hastaların bağışıklık sistemindeki genetik farklılıkları konusunda araştırma yapılıyormuş ...mevzu insanın sevdiği olunca hemen panikliyor :) çıkan sonuçları burada paylaşacağım Ümit Bey size çok teşekkür ederim iyi ki varsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bir sır vereyim, aramızda kalsın: Bir ağaca sevgi ile sarıldığınızda, ağacın genetik yapısı değişiyor. Popular Science dergisinde okudum. :)

      Sil
  8. Merhaba , kenevir yağı duyanınız var mı acaba? Baya bir hasta bunun sayesinde kurtulmuş multipl myeloma hakkında bir bilgim yok ama losemi hastasının iyileştiğini okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama farklı ilaç kombinasyonları ile farklı sonuçlar alınıyor hangi ilacı kullaniyorsunuz

      Sil
    2. Evet kenevir multpl myelomada işe yarıyor israildaki araştırmacılar tarafından kenevir in myelomada iyi etki gösterdiği kanıtlandı

      Sil
    3. Bir yakınım myelom hastası onun için sordum.Kullanmayı düşünüyoruz.

      Sil
  9. Darzelex eski bir ilaçtır elicity ise revlimid kombinasyonu içindir
    Elicity ile darzelex 2015 te fda tarafından önerilmez başlandı
    Yani darzelex bortezomib ile birlikte kullanılır

    Myeloma için dtp 3 gibi ilaçlar denemekte (ingilterede) imperial collage

    YanıtlaSil
  10. Turkiyede elotuzumab veya darzalex onaylandımı?

    YanıtlaSil
  11. Herkese selam .Biliyorum çok ihmal ettim burayı eşimin hastalığında kıpırdanmalar var demiştim Meral Hanım la artık yola devam edeceğiz... Meral Hanım öyle saygıya layık bir insan ki kendini resmen MM ye adamış ...velcade , endoksan ve kordexa alıyoruz şimdi genel durum da çok iyi .Meral hanım ın hepinize selamı var 1 yılda beş yeni ilaç çıktı artık korkmuyoruz MM den dedi :) benim tek korkum nükstü ama işte nüks etti de ne oldu .Kendinize çook iyi bakın ve mutlaka uğraşacak bir şeyler bulun ben mesela bir network işi yapıyorum bütün enerjimi ona harcıyorum artık ve çok mutluyum ...Hepinize sağlıklı günler .Ayrıca Ümit Bey gerçekten sevdiğinize sımsıkı sarıldığınız da her şey değişiyor :)

    YanıtlaSil
  12. Eşim şu anda darzalex i serumla birlikte alıyor.Zafer gülbaş sayesinde erken erişim programıyla elde ettik.İlacı elde etmek bayağı zor.Acil şifalar herkese...

    YanıtlaSil

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma