Talidomid'in yan etkileri

Aşağıdaki yan etkiler listesini Talidomid'in prospektüsünden aldım. Bendeki etkilerini de kısaca açıkladım.
Listeye siz de katkı yaparsanız sevinirim. Lütfen yorum gönderin.


Talidomid'in en sık raslanan yan etkileri :

Uyku hali

Yapacak bir şey yok. Gece yatmadan bir saat önce alıp, iyi bir uyku çekin. Erken yatsanız iyi olur, 10-10:30 gibi. Az uyursanız sabah sersem olursunuz.
Talidomid'i kortizon ile alıyorsanız işler karışıyor. Kortizon'da uyku kaçırıyor. Geceleri sizi ara sıra uyandırıp oturtabilir. Direnmeyin, ara sıra oturun. Sonra yine uyumaya çalışın.
Talidomid ile Kortizonu birlikte yutup oturmaya ve iş yapmaya çalışmayın. Ben yaptım, düşüp bayıldım. Bayılırken de kafamı radyatöre vurup yardım, kan kaybından başım derde giriyordu.


Kabızlık

Talidomid'in en önemli yan etkilerinden biri kabızlık yapması. İlk başlarda beni etkiledi ise de, kabızlık önemli bir sorunum olmadı. Siz yine de, Talidomid kullanıyorsanız, sürekli et yemeyin. Zeytinyağlılar, yağlı yiyecekler menüde bulunsun. Hatta yemek aralarında, 1/3 çay bardağı zeytinyağına biraz limon sıkarak içebilirsiniz, size yardımcı olur. Bu şekilde baş edemezseniz, Duphalac veriyorlar ama ilaçla kabızlıktan kurtulmak marifet değil, beslenme rejiminizi değiştirin. Daha çok balık, sebze, zeytinyağlı yiyin.

Talidomid'in sık raslanan yan etkileri :

Lökopeni, Nötropeni

Yani el ve ayaklarda uyuşma.

İlk doktorumun ilgisizliği ve bilgisizliği nedeniyle epey bu sorunla uğraştıktan sonra, ikinci (şimdiki) doktorum Nörontin ve Apicobal vererek bu sorunumu çözüverdi. Nörontin aslında bir epilepsi ilacı imiş ama iyi geliyor. apicobal güçlü bir B vitamini. İkisini birlikte almak gerekiyor.
Aman ha. Bunlar bana verilen ilaçlar. Kafanıza göre kullanmayın. Sadece çaresi olduğunu belirtmek için isimleri yazdım.

Davranış değişiklikleri

Bende böyle bir etki olmadı. VAD tedavisi beni çok bozdu. VAD kısmını okursdanız orada anlattım.

Baş dönmesi, Uyuşukluk, baş ağrısı

Evet baş dönmesi yapıyor. Gece dert değil de, sabah kalktığınızda da bir süre başınız dönebilir. Yarım saat içinde geçiyor.

Ağız kuruluğu

Evet. Özellikle sabahları çok hissedersiniz.

Döküntü, ürtiker

Evet. Bende çok az olmakla beraber, boynumda omuzlarımda döküntü yaptı. Döküntü için Advantan merhem verdiler. İyi geldi aslında ama kullanmaya devam etmedim

Periferal ödem, yorgunluk

Ayak bileklerimde şişme şeklinde oldu. TUZU KESİN.TUZU KESİN.TUZU KESİN.
Yorgunluk ..evet. Kortizon alıyorsanız, o da ters etki yapıp enerji veriyor.

Talidomid'in nadir raslanan yan etkileri :

İştahın artması

Biraz..Ama Kortizon asıl iştahı arttıran

Kardiyak aritmi, Taşikardi.

Yani kalbin ara sıra hızlı hızlı çarpması.

Bende çok sık olur. Artık aldırmıyorum

Derin ven trombozu
Ne bilmiyorum...

Dispne
Ne bilmiyorum...

Malaise
Ne bilmiyorum...

Talidomid'in nadir raslanan yan etkileri :

Hipotiroidzm
Ne bilmiyorum. Belki trioid hastalarını ilgilendirir.

Libido azalması, konfüzyon
Evet, biraz cinsel isteksizlik yapıyor.

Nöbetler (sara - epilepsi)
Evet, bende oldu. Ama çok sonra ortaya çıktı. Doktorlar kesinlikle bu yan etkiden habersizdi ve hala da habersizler. Tegretol + Kepra ile nöbetleri önlediler. Ben okuya okuya durumu keşfettim. Ne yapmak lazım henüz bilmiyorum. Anlaşılan kendi ilacımı kendim bulacağım.

Bulanık görme, diplopi
Bulanık görüyorsanız kan şekerinizi ölçün. Bu biraz da kortizon ile ilgili.

Duyma bozukluğu
Çok hafif...evet.

Hipotansiyon,trombo -embolik reaksiyonlar.
Hipotansiyon, düşük tansiyon demek. Bende tam tersi, yüksek tansiyon var. Tensinor kullanıyorum.
Diğerleri ne bilmiyorum.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aşağıda 2011 temmuzunda yazılmış bir ciddi bir yazı var. Konu: Thalidomide'in yan etkileri:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134146/

Bir kısmını sizin için çevirdim:

Uyuklama ve yorgunluk talidomid'in yaygın yan etkilerindendir. Hafif zihin dağınıklığı hastaların %75 üzerinde oluşabilir. Hastalar ayrıca yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği ve duygu durumlarındaki değişikliklerden şikayet edebilir. Ciddi derecede zihin dağınıklığı ve yorgunluk en fazla % 5 - 10 oranında görülür.

Önlemler ve müdahaleler. Gündüz zihin dağınıklığını en aza indirmek için, toplam günlük doz, tek bir doz olarak yatmadan önce alınabilir. Doktorlar, zihinsel ve / veya fiziksel yetenekleri olası bozulma hakkında hastalarını uyarmalıdır. Hastalar tehlikeli görevleri üstlenmemelidir. Ayrıca uyuşukluğa neden olabilen eşzamanlı ilaç veya alkol kullanımından da kaçınılmalıdır. Uyuklama, uykululuk gibi durumlar, günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırırsa, sersemlik, veya koma oluşursa toksisite iyileşene kadar tedavi durdurulmalıdır. Ilaç, daha sonra %50 daha düşük bir dozda yeniden başlatılabilir.

Hafif titreme hastaların yaklaşık% 35'inde gerçekleşebilir ve ataksia talidomid tedavi gören hastaların yaklaşık %15'inde gerçekleşebilir. İşitme kaybı hastaların yaklaşık% 3'ünde rapor edilmiştir. Nöbetler (sara - epilepsi) de literatürde bildirilmiştir; Ancak, bu nöbetlerin sadece talidomide ile ilişkili olup olmadığı açık değildir. Diğer bildirilen nörolojik toksisite, ajitasyon, anksiyete, sinirlilik, psikoz, amnezi, uykusuzluk, konfüzyon, depresyon, öfori, kosalji, circumoral parestezi, hiperestezi, nevralji, parestezi, periferik nevrit, ve vazodilatasyonu içerir.

Önlemler ve müdahaleler. Doktorlar nöbet bozuklukları önceden var olan ya da nöbet aktivitesi için yüksek risk taşıyan hastalarda talidomid kullanımında dikkatli olmalıdır. Bu hastalar herhangi bir epileptik aktivite için yakından izlenmelidir. Semptomlar düzelene kadar gerekirse bu tür titreme ve ataksi gibi diğer nörolojik yan etkiler için doz durdurulmalı ve daha sonra% 50 daha düşük dozda tedaviye devam edilmelidir.

Mide ve barsaklara ilişkin yan etkiler talidomid alan hastaların% 80'inden fazlasında oluşmaktadır. Yan etkiler genellikle hafif şiddette bulunmaktadır.

Kabızlık talidomidin ortak bir yan etkisidir ve hafif'den şiddetli'ye değişebilir. Hastaların birçoğunda (%80-90) hafif kabızlık gelişebilir. Hastaların çoğu basit önlemlerle kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, ciddi semptomlar, obstrüksiyon ve toksik megakolon oluşabilir. Şiddetli kabızlık genellikle talidomid yüksek dozda alındığında görülür.

Önlemler ve müdahaleler. Tüm hastalar talidomidin bir ortak yan etki olarak kabızlık oluşumu hakkında uyarılmalıdır ve diyet ve egzersiz değişikliği gibi önlemler hakkında bilgi verilmelidir. Biz profilaktik talidomid başlayan tüm hastalarda düşük doz dışkı yumuşatıcılar ve / veya müshil rutin kullanımını öneriyoruz. Kabızlık meydana gelirse, bu hastalığın şiddeti gözlenmelidir. Manuel çıkarma veya lavman gerektiren şiddetli kabızlığı olan hastalarda, talidomid durdurulmalıdır. Talidomid tedavisi ciddi bir hastalık için gerekirse: örneğin miyelom gibi, ilaç profilaktik laksatifler ve doz azaltılması ile yeniden düzenlenebilir.

Kaynak : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134146/






Yorumlar

  1. Anneme Multipl Miyeloma teşhisi Nisan 2008 de koyuldu. internetten yaptığımız araştırmalar hiç umut vermedi taaki sayın Gülsen'in sitesine ulaşana kadar. Nasrettin hoca misali eşekten düşmüş biri bizi teskin edebilirdi. Allah ondan razı olsun ve ona şifa versin.
    Annemin bir böbreğinin yarısı faal. Bu sene ellerinin ucunda uyuşma oldu ve gribi zor atlatır oldu. Kendisi adapazarında yaşıyor. Ben İstanbulda. Onu medikal parka götürdüm ve dahiliyeci doktora (Mehmet Türkmen) bizi rahatlatacak şekilde tüm tetkiklerin yapılmasını istedim. Nihayetinde kandaki sedim oranının yüksekliğinden başka bir şey bulunamadı. Bu yükseklikte vücuttaki bir enfeksiyon veYa kanser benzeri bir rahatsızlıktan olabilirmiş. Lafı fazla uzatmıyım teşhis en son bir ramotoloji uzmanı doktorun IGA oranından (6200 normali 1700 civarı)şüphelenmesiyle İzmit araştırma hastanesinde koyuldu. Maalesef kemik tetkikleri falan istenmeden kaba bir dille hastalık anlatılıp ilaçlar yazılarak annemle kardeşim perişan bir halde bırakılmış. Geçen hafta 1.5.2008 Prof Sevil BAVBEK' e (ÇAPA DOKTORU) gittik. Sağolsun aynı hastalığı anneme o kadar tatlı bir dille anlattıki hiç birimizin veremediği morali o verdi. Ayrıca 15 gün önce başladığımız ilaçların etkisini görmek için bir kan tahlili (IGA oranı için), ve hastalığın kemiklerdeki etkisini görmek için tüm kemiklerin röntgenini istedi. BizdeN acilen istediği tetkikleri kendisine götürdük. Sonuç annemin IGA oranı 6200 den 3700 e düşmüş ayrıca kemiklerinde bir tahribat yok. Hoca daha önce verilen Alkeran adlı ilacın dozunu 10 mg den 12 mg ye arttırılması dışında başka bir tedavi vermedi. Günlük yaşantısına olabildiğince devam etmesini, moralin çok önemli olduğunu söyledi. Balık yağı ve omega3 dışında fazladan bir şey alınmasının faydadan çok zarar vereceğini söyledi. Annem şu anda Bavbek hocadan aldığı moral ve Allaha olan tevekkülüyle gayet iyi. Bu konuda otorite olmamakla birlikte bu hastalığa düçar olanlara ve yakınlarına tavsiyem; bu hastalığın bir çok kanser türünden daha iyi olduğu, moralle iyileşme sürecine çok daha çabuk geçilebileceğidir. Tüm hasta ve yakınlarına sabır ve tevekkül dilerim. ÜMİT ABİME DE TEKRAR TEŞEKKÜR VE SAYGILARIMI SUNARIM.

    YanıtlaSil
  2. SLM ARKADAŞLAR ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN 2006 YILI MAYIS AYINDAN BERİ ANNEME BU İLLET HASTALIK YANİ MULTPLE MYELOM TANISI KONULDU O GÜNDEN BERİ UĞRAŞIYORUZ ANNEM 2008 YAZA KADAR İLAÇ VE İĞNE TEDAVİSİ GÖRDÜ SONRA KANINDA DÜZELME OLMUŞ DEDİLER VE İĞNE İLAÇLARINI KESTİLER TABİ DÜNYALAR BİZİM OLDU ÇOK ŞÜKÜR ARTIK İYİLEŞTİ DİYE AMA NE YAZIK Kİ 2009 EYLÜL AYINDAN İTİBAREN TEKRAR HASTALIĞI BAŞLAMIŞ DEDİLER ÇÜNKÜ KAFASINDA KİTLE VAR ŞUANDA VE BAYAĞI BÜYÜMÜŞ DURUMDA ŞUANDA SOL KOLU ÇOK AZ TUTUYO BİR ATEŞ BASIYO,BİR KEMİKLERİM YANIYO DİYO ARTIK NAPICAĞIMIZI ŞAŞIRDIK TABİ MORAL ÇOK ÖNEMLİ ŞUANDA HASTALIĞINI BİLMİYO SADECE KANINDA KİRLİLİK VAR DİYE GEÇİŞTİRİYORUZ ZATEN HASTALIK PSİKOLOJİSİ YETİYO BİR DE HASTALIĞINI BİLSE HEPTEN KÖTÜ OLUR DİYE KORKUYORUZ ALLAH KORUSUN 15.12.2009 TARİHİNDE ALLAHIN İZNİYLE TEKRAR İĞNE TEDAVİSİNE BAŞLAYACAK TABİ KAFASINDAKİ KİTLE İÇİN DE IŞIN TEDAVİSİ GÖRECEKMİŞ,SOL KOLUN TUTMAMASI DA İNŞAALLAH BU İĞNELERDEN SONRA DÜZELECEKMİŞ DEDİLER DR TABİKİ ÇOK ÖNEMLİ ANNEM BU HASTALIĞA YAKALANDIĞINDA TAM 60 YAŞINDAYDI Kİ BU HASTALIKTA ZATEN GENELDE O YAŞLARDA ÇIKIYORMUŞ AMA LANET DR LAR İLİK NAKLİNİ O ZAMAN YAPMAMIŞLAR OYSAKİ O ZAMAN YAPSALARMIŞ % 95 İYİLEŞME OLURMUŞ, DEDİ ŞİMDİKİ DR U
    (YANİ SONUÇ OLARAK EĞER BİR MULTPLİ MYELOM HASTASINA DAHA YENİ TEŞHİS KONULMUŞSA VE O HASTALIĞA BAĞLI HERHANGİ BİR TEDAVİYE BAŞLANILMAMIŞSA VE DE HASTA 60 YAŞ ALTIYSA HEMEN İLİK NAKLİ YAPILABİLİRMİŞ VE TEDAVİYE %95 CVP VERİYORMUŞ)
    HER NEYSE ARKADAŞLAR ALLAH HEPİMİZİ VE SEVDİKLERİMİZİ KORUSUN İNŞAALLAH SONUÇ OLARAK BU HASTALIK GEÇMİYO SADECE BU TEDAVİ YAŞAM SÜRECİNİ UZATIYOR VE DE YAŞAM KALİTESİNİ YANİ KENDİ İHTİYAÇALRINI KARŞILAMASINA NEDEN OLUYOR BAŞKA DA BİŞEY YOK İŞTE VELCADE İĞNE KULLANIYORDU AMA ARTIK MAALESEF O DA ETKİ ETMİYORMUŞ VE ANNEMİ ŞU ANDA HASTANEYE YATIRACAKLARMIŞ ŞİMDİDE THALİDOMİDE DİYE BİR TEDAVİ UYGULAYACAKLARMIŞ O TEDAVİ % 50 İYİLEŞTİRİYORMUŞ YAN ETKİSİDE HAMİLELERDE TEHLİKLEYMİŞ ANNEM TABİ 63 YAŞINDA OLDUĞUNA GÖRE SORUN YOK O KONUDA NEYSE SONUÇ OLARAK İNŞAALLAH İYİ OLUR TÜM SEVDİKLERİMİZ ARKADAŞLAR EN İNCE DETAYINA KADAR ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM ÇÜNKÜ EN UFAK BİR TEDAVİ YADA BİR YALNIŞLIK SONUCU HASTANIZ GEÇ KALMASIN DİYE ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM TIPKI BENİM ANNEMİN İLİK NAKLİ İÇİN GEÇ KALDIĞI GİBİ NEYSE BU CÜMLELERİ ARTIK ZOR OLSADA KENDİME KABULLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUM NAPALIM HERŞEY BİZLER İÇİN MİŞ MAALESEF ALLAHA EMANET OLUN SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORU VARSA MAİLİME YAZABİLİRSİNİZ ELİMDEN GELDİĞİNCE BİRBİRİMİZE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIZ YETER Kİ SEVDİKLERİMİZ İYİ OLSUN AZ ÇOK ARTIK BU HASTALIKLA İÇİÇE OLDUK ALLAH TAN ÜMİT KESİLMEZ.ALLAH TÜM HASTALARIMIZA ŞİFA VERSİN İNŞAALLAH

    YanıtlaSil
  3. merhaba, yakın arkadasıma yaklasık 3 sene once MM teshisi koyuldu.son 6 aydır thalidomid kullanıyor, son tahlillerden sonra daha once kullandıgı velcade de tekrar eklendi tedaviye. esas sorum su: arkadasim bir suredir konusmasında bir farklılık oldugunu soyluyor, dilinde kasılma, bazi harfleri soyleyememe gibi sikayetleri var. boyle bir yan etkiyle ilgili bir fikriniz var mi? cok tesekkurler,

    YanıtlaSil
  4. (Yanlış anlamadıysam) Hem talidomid hem de velcade verilmiş. Oldukça ağır bir tedavi bu ve böyle bir yan etki hiç de beklenmedik değil. İlaçların zehir olduğunu doktorlar söylüyor fakat kendilerini sağlama almak için hastaya ilaç yığmaktan da çekinmiyorlar. Yan etkilerin nelere yol açtığı ile ilgilenmek de istemiyorlar. Onlar için tek önemli olan, bazı değerleri indirmek. (mesla IgG).

    Aynı şeyi tekrarlıyacağım : Ruhen ve bedenen rahatlayarak hastalığı inine sokmaya ve daha az ilaçla hayata devam etmeye çalışmak lazım. Ben doktoruma çok güveniyorum fakat Talidomid'in dozu hakkında sürekli pazarlık ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. konusma bozuklugu ile ilgili ozellikle yazmak istedim. cunku biz de konusma bozuklugunun bir yan etki olacagini dusunmustuk. maalesef oyle cikmadi. yapilan MR sonucunda hastaligin yumusak dokuda tumorlere yol actigi anlasildi. konusma bozuklugu da bunun sonucunda sinirlere baskidan kaynaklanıyormus.anladigim kadariyla hastaligin az gorulen, agresif bir seyir bicimi bu.

    YanıtlaSil
  6. Önce şunu söylemek istiyorum; Tablo ne kadar kötü görünürse görünsün, iyileşmek mümkün ve hastanın elinde.

    Hastanız gerçekten iyileşmek istiyor mu? Yoksa, ruhu mücadele etmeyi çoktan bıraktı mı?

    Eğer, "gerçekten" iyileşmek istiyorsa, kurtulamayacağı bir dert yok. Fakat hayatı hakkında ciddi olarak düşünmelidir. İyileşmek istemiyorsa, hiç bir tedavi ona yardım edemez.

    Olumlu düşünce (olumlama), iyileşmeyi istemek, reiki ( ya da dua) gibi yöntemleri önerdiğimde, "kaçık" muamelesi görmeye alıştım, artık aldırmıyorum. İsteyen istediğini düşünebilir. Fakat bunları öğrenmeyenler, kullanmayanlar büyük hata yapıyor, benden söylemesi.

    Önemli bir nokta : Biri bilinçli olarak ya da bilinçaltında gitmek istiyorsa, Reiki bu kez gidişi hızlandırır. Gerçek niyet çok önemlidir.

    YanıtlaSil
  7. meraba ümit bey.annem henuz 45 yaşında ve teşhisi 2011temmuz ayında kondu.hemen vad kemoterapisi aldı ve 2, kür denilen kemoterapi yeni bitti.doktorumuz bize sadece kortizon ve bonefos isimli bir ilaç verdi.yorumlara baktığımda sürekli ilaç kullanımından söz edilmiş sizinde vad tedavisinde kullandığınız daha farklı ilaçlar varmıydı? yoksa bizim doktorumuz bize eksik tedavi mi uyguluyor sizce

    YanıtlaSil
  8. Takdir edersiniz ki, bu tür sorulara cevap veremem. Myeloma hastası kadar myeloma çeşidi var. Herkes için farklı bir tedavi söz konusu neredeyse.Ayrıca ben doktor değilim ve doktorunuz snnenizin verilerini mutlaka takip ederek karar alıyordur. Anlaşılan kortizon bağışıklık sistemini baskılarken bonefos adlı ilaç (ben bu ilacı bilmiyorum) tedaviyi gerçekleştiriyor. Lab sonuçları iyi geliyorsa, tedavi sonuç veriyor demektir.

    Öte yandan bu hastalıkla mücadelede, doktora güven duymak önemli bir yer tutuyor. Şüpheniz varsa, benim doktoruma (Siret Ratip - Acıbadem Kozyatağı hastanesi) annenizi dosyası ile birlikte göstermenizi tavsiye edebilirim. Muayenesi biraz pahalı fakat Siret bey iyi bir insandır, sizin için ne iyi ise onu tavsiye eder. Bir şey pazarlamaya çalışmaz.

    BONEFOS adlı ilacı kullananların bu yoruma cevap yazmasını rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. ümit bey doktorumuza güvenemiyoruz çünkü 2 defa eksik tedavi uyguladı ve bulunduğumuz bölgede sınırlı sayıda hematolog oldğu için onun eline mahkumuz ayrıca teşekkür ederim cevap verdiğiniz için sağlıcakla

    YanıtlaSil
  10. Babam once 2002-2007 arasi Bonefos kullandi. 2010'dan itibaren yine kullaniyor. Ikinci sefer kullanmadan once doktoru Zometa'yi tavsiye etmisti, fakat Zometa cene kemiginde sorunlara yol acabildigi icin babam Bonefos'u tercih etti. Herhangi bir ciddi sikinti yaratan yan etkisini gormedik. Ilk donem kullanirken karaciger enzimlerinde artis olmustu sadece.

    Diger yorumla ilgili olarak da, hastanin VAD tedavisi almasi demek zaten Vincristine, Adriamicyn ve Dexamethasone (bu kortizon oluyor) almak demek. Sadece kortizon ve Bonefos bu tedaviden sonra mi devam edilmis acaba?

    Umit Bey'in de dedigi gibi, tedavinin kalitesiyle ilgili herhangi bir supheniz varsa baska doktorlara gorunmelisiniz. Butun test, tahlil ve goruntulemelerin bulundugu bir dosyayla gitmeniz cok onemli. Umit Bey'in dedigi gibi, Acibadem'de Siret Bey var. Florence'de Mutlu Arat; Intermed ve Capa'da Mustafa Yenerel; ve bildigim kadariyla bir cogunun hocasi, Sisli'de Tanju Atamer var. Bunlarin hepsi guvenilebilecek kiymetli doktorlardir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma